Alopecia andrognetica
Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Deze haaruitval is een grote zorg bij mannen. Eén op de twee van mannen krijgt er mee te maken. Onder invloed van androgenen en het DHT-hormoon valt het haar langzaam uit. Bij de man begint het proces met het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen en op het voorhoofd ontstaan inhammen. Tegelijk kan ook de kruin kaal worden. Bij vrouwen kent deze vorm van haarverlies een minder extreem verloop. In 80 procent van de gevallen gaat het om de ‘androgenetische alopecia’ waar mannen onder lijden. Deze erfelijk bepaalde haaruitval is geen ziekte, maar een ‘aanleg voor’ waardoor genezing niet mogelijk is.
Wij hebben een passende oplossing die niet van uw eigen haar te onderscheiden is. Voor zowel mannen als vrouwen.
Alopecia areata
Alopecia areata kenmerkt zich door één of meerdere ronde tot ovaalvormige kale plekken op de hoofdhuid. deze plekken blijven meestal in grootte beperkt en kunnen in de eerste vier tot tien maanden verdwijnen, maar ook op elk moment weer terugkomen.
Deze haaraandoening komt veel voor op de hoofdhuid, maar ook in de baardstreek, wenkbrauwen en wimpers kan dit haarverlies zich voordoen.
Het is zelfs mogelijk om volledig kaal te worden door deze aandoening.
Hoe kan dit gebeuren?
Uw haren groeien in drie verschillende fases: de groeifase (anagene fase), de overgangsfase (katagene fase) en de rustfase (telogene fase). Bij alopecia areata raakt dit systeem op sommige plaatsen in de war. Hierdoor gaat een haarzakje in de groeifase, ineens enorm snel over naar de overgangsfase of rustfase zonder lang in de groeifase te hebben gezeten. Ook gaat er iets mis met de keratinevorming waardoor uw haar gemakkelijk af kan breken.
Alopecia areata wordt veroorzaakt door:
• Stoornis in de bloedcirculatie
• Genetische invloeden
• Hormonale invloeden
• Stress
• Regelmatig trekken aan uw eigen haren
Tractie alopecia
Tractie alopecia of traction alopecia ontstaat door het extreem straktrekken van de haren of door een constante druk op de haren met als gevolg blijvend haarverlies. Traction alopecia ontstaat bijvoorbeeld bij het ontkroezen door gebruik te maken van chemicaliën en hitte. Het kan ook voorkomen bij het strak invlechten van haar en het gebruik van haarextenties ( hairextentons ). Door de tractie wordt de follikel uit de hoofdhuid getild en ontstaat een verminderde doorbloeding met als gevolg een blijvend haarverlies en kale plekken op het hoofd.
Tractie alopecia kan gedurende lange tijd niet worden opgemerkt, waardoor artsen en ouders denken dat een ziekte als alopecia areata ( pleksgewijze kaalheid – haarwortelziekte ) de haaruitval veroorzaakt. Een biopsie (verwijdering van een weefselstukje voor microscopisch onderzoek) kan de arts naar de juiste diagnose leiden.
Alopecia diffusa
Deze aandoening zorgt voor een onverwachte, overmatige haaruitval. Als deze haaruitval plaats vindt over de gehele hoofdhuid spreek u over alopecia diffusa.
Bij alopecia diffusa (diffuse kaalheid) krijgt uw haar steeds minder volume doordat het onverwachts steeds meer uitvalt. Er zijn verschillende oorzaken bekend, zoals geneesmiddelen tegen kanker, een onvoldoende werkende schildklier of hypofyse. Ook zwangerschap kan een veroorzaker zijn. Daarnaast zijn ijzergebrek, narcose en loodvergiftiging bekende oorzaken. Wat de oorzaak ook is van diffusa, het gevolg blijft voor u hetzelfde. Uw haar krijgt steeds minder volume en dat zult u gaan zien.
Alopecia totalis
Alopecia totalis is een uitingsvorm die al het lichaamshaar laat verdwijnen, dus ook borsthaar, wenkbrauwen en schaamhaar. Naast de functionele betekenis van haargroei op uw lichaam, zijn haren in emotioneel opzicht evenmin weg te denken. Deze haaraandoening kan daarom diep ingrijpen in uw leven.
Alopecia ophiasis
Bij een bepaalde alopecia areata variant vindt haaruitval aan de haargrens plaats. Deze haaraandoening komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bij deze vorm van haaruitval is er ook geen onderscheid tussen leeftijd of ras. De medische term voor haaruitval aan de haargrens is alopecia ophiasis. Ophiasis ontstaat wanneer ons lichaamelijk afweersysteem eigen haarzakjes voor vreemd aanziet en aanvalt. Dit wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. De haargroei stopt en de haren vallen uiteindelijk uit. Het is niet helemaal duidelijk waarom het afweerstelsel de haarzakjes aanvalt. Er wordt gedacht dat erfelijke factoren en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. In ongeveer twintig procent komt de aandoening in de familie voor.
Bij patiënten met haaruitval aan de haargrens komen ook andere aandoeningen in de familie voor, zoals:
- hooikoorts
- astma
- constitutioneel eczeem
- suikerziekte type I
- vitiligo
- reuma
- lupus erythematosus
- de ziekte van Addison
Lichen planopilaris
Lichen planopilaris is een aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid. Dit leidt tot blijvende haaruitval met blijvende littekenvorming wat op iedere leeftijd kan voorkomen. Vrouwen van middelbare leeftijd hebben een grotere kans op deze aandoening.
Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van lichen planopilaris. Wel is bekend dat het een variant is van lichen planus, een ziekte die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een ongewone reactie van het afweersysteem op bepaalde factoren als geneesmiddelen, infecties en teveel stress.
Trichotillomanie
Trichotillomanie is een impuls-controle-stoornis waarbij iemand (bewust of onbewust) dwangmatig en herhaaldelijk haren uit zijn of haar eigen lichaam trekt. Voornamelijk zijn dit haren op bepaalde vaste plekken op het hoofd. Gevolgd door wimpers, wenkbrauwen, borsthaar, schaamhaar, snorhaar, baardhaar, arm- of beenhaar.